top of page

YEŞİL LOJİSTİK DANIŞMANLIK HİZMETİ

Yeşil Lojistik Belgesi Nedir?

Lojistik sektöründe çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi ve ödüllendirilmesi için uygulanmakta olan bir sertifika olup lojistik sektöründe ek destekler ve muafiyetler gibi avantajlar sağlayan ve çevreciliği amaçlayan Yeşil Lojistik Belgesi'ne Kombine Taşımacılık Yönetmeliği kapsamında başvurular 1 0cak 2023 tarihi itibariyle başlamıştır.

"Yeşil Lojistik Belgesi" için başvuru yapacak taşımacıların başvurularını her yılın ocak ayı içerisinde Kombine Taşımacılık Yönetmeliği’nde istenen bilgi ve belgelerle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın KEP adresi üzerinden ve elektronik imzalı resmi yazı ile yapılması gerekmektedir.

6- İşletme içerisinde oluşan atıkların yönetimine yönelik 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında sıfır atık yönetim sistemine sahip olmak.

7- ISO 14046 Su Ayak İzi Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

8- ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

9- ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

10- ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

 

Yeşil Lojistik Belgesi almak isteyen işletmelerin başvuru öncesinde aşağıda belirtilen şartları sağlaması gerekmektedir.

 

a) Gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde olmaları ve tüzel kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş olmaları,

 

b) TİOYB’ye sahip olunması,

 

c) Kayıtlı Elektronik Postaya (KEP) sahip olunması ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine (UETS) kayıtlı olunması,

 

ç) 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında gerçekleştirilecek kombine taşımacılık faaliyetlerinin yanı sıra aynı fıkranın diğer bentlerinde tanımlanan yeşil lojistik faaliyetlerinden herhangi dördünün gerçekleştiriliyor olunması,

 

d) Çalışanlara yönelik işletmede yürütülen yeşil lojistik faaliyetlere ilişkin asgari yıllık periyotlarla eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmesi,

 

zorunludur.

 

(2) Birinci fıkrada yer alan şartları karşılayan işletmenin;

 

a) Ek-1’de yer alan başvuru formunu,

 

b) İşletmenin gerçekleştirdiği yeşil lojistik faaliyetlerine göre Ek-2’de yer alan format örnek alınarak hazırlanan raporu,

 

c) Birinci fıkranın (ç) bendi uyarınca gerçekleştirilmiş olan yeşil lojistik faaliyetlere ilişkin bilgi ve belgeleri,

 

ç) Birinci fıkranın (d) bendi uyarınca gerçekleştirilmiş olan eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri,

 

İdareye sunması gerekir.

 

(3) İdare, elektronik ortamda sorgulanan belgelerin doğruluğu hakkında tereddüt oluşması hâlinde bu belgelerin asıllarını isteyebilir. Sunulan bilgi ve belgeleri destekleyecek ek bilgi ve belge talebinde bulunulabilir.
 

 

YEŞİL LOJİSTİK BELGESİNİN ALINMASI VE BELGE DÜZENLENMESİ SÜREÇLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR.

1) Yeşil Lojistik Belgesi, süresiz olarak düzenlenen ücretsiz bir belgedir.

(2) Başvurular her yılın Ocak ayı içerisinde yapılır. Bu takvim haricinde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

(3) Yeşil Lojistik Belgesi başvuruları sadece Bakanlık KEP adresi üzerinden kabul edilir.

(4) Yeşil Lojistik Belgesi başvurularına ilişkin incelemeler, İdarece en geç 30 iş günü içerisinde tamamlanır. İncelemeler, sunulan belgeler üzerinden gıyaben yapılabileceği gibi gerekli görülmesi halinde yerinde yapılacak denetimlerle de yapılabilir.

(5) Başvuru belgelerinde herhangi bir eksiklik olması durumunda bu eksikliklerin giderilmesi için işletmeye 15 gün süre verilir. Bu süre içerisinde bahse konu noksanlıkların giderilmemesi halinde başvuru değerlendirmeye alınmaz.

(6) Yapılan müracaat neticesinde Yeşil Lojistik Belgesi, İdarece belirlenen formatta elektronik belge olarak düzenlenir.

 

BAKANLIK TARAFINDAN AŞAĞIDA BELİRTİLEN ŞARTLARA KAPSAMINDA YEŞİL LOJİSTİK ÖDÜLLERİ VERİLMEKTEDİR.

Yeşil lojistik ödülleri

 

  1. İdare tarafından her iki senede bir Yeşil lojistik ödülleri verilir.

 

        (2) Yeşil lojistik ödüllerine aday olmaya hak kazanmak için bu Yönetmelik kapsamında yer alan yeşil lojistik faaliyetlerin en az iki yıl boyunca sürdürülmüş olması esastır.

 

       (3) İdarede görevli daire başkanlarından oluşan 5 kişilik komisyon marifetiyle Yeşil Lojistik Belgesi sahibi adaylar arasından ödül sahibi belirlenir ve ilan edilir.

 

        (4) Komisyon değerlendirme faaliyetlerini gıyaben ve/veya yerinde yapacağı denetimlerle gerçekleştirebilir.

 

       (5) Yeşil lojistik ödüllerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar İdarece belirlenir.

 

 

YEŞİL LOJİSTİK BELGESİ FAALİYETLERİ BAKANLIK TARAFINDAN DETEKLENMEKTE OLUP İŞLETMELER İÇİN AŞAĞIDA YAZILI DESTEKLER SAĞLANMAKTADIR.

 

Bakanlıktan Yeşil Lojistik Belgesi sahibi işletme, belge geçerlilik süresi dahilinde aşağıda yer alan desteklerden faydalandırılır.

 

a) İlk kez başvurulan taşıma yetki belgesi, DB2, TMFB ve TMFB-Dmr ücretlerinde %50 indirim uygulanır.

 

b) TMFB, TMFB-Dmr, TİOYB, L1, L2 ve DB2 belgelerinin yenileme ücretlerinde %50 indirim uygulanır.

 

c) İşletmenin taşımacı yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilecek 100 taşıt için taşıt kartı ücretinde %95 indirim uygulanır.

 

ç) UBAK İzin Belgesi başvurularında işletmeye ilave 5 puan verilir.

 

  1. Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamında yer alan hususlarla ilgili çalışmalarda bulunmak üzere diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilir veya mevcut çalışma gruplarına katılabilir. Bu çalışma gruplarında yer alan paydaşların işbirliğiyle Yeşil Lojistik Belgesi sahiplerine ek destekler, imtiyazlar ve muafiyetler sağlayabilir.

 

İşletmeniz için Yeşil Lojistik Belgesi alınması için bize ulaşın size yardımcı olalım.

Sorularınız ve ihtiyaçlarınız kapsamında ücretsiz bilgi ve teklif almak için bize ulaşın size yardımcı olalım.

info@vecev.com.tr

İletişim Telefon: 0 535 555 97 03

​​​​​​​​​​​​​

Original on Transparent.png
bottom of page